»Vi har en hemmelighed, vi ikke har sagt højt,« sagde Dan og kiggede kun på mig.

Hans kolleger rundt i cirklen sad meget stille, og selv Tina, der var ældst i gruppen og som altid er den mest direkte, føjede endda et ›måske‹ på, da hun sagde:

»Det ville måske være meget godt at få sagt den højt, for den ligger bagved hele tiden.«

Det var min opgave med et så prøvende og utrygt oplæg at finde en form at tale om det, ligesom det er din opgave, når du superviserer.

Jeg valgte runden – klassikeren der aldrig går af mode.

6 HOLD

Hvordan skal du facilitere en runde?

 1. Hold det samme spørgsmål hele vejen rundt.
 2. Hold tiden.
 3. Hold fokus (hjælp dem tilbage på sporet med opfølgende spørgsmål).
 4. Hold formen – een ad gangen taler og du styrer gennem stramme invitationer.
 5. Hold spørgsmålene enkle og ligefremme. Min faldgrube (som først er gået op for mig mens jeg har skrevet på den her post), er at jeg vil have nuanceringen ind i mit spørgsmål. Lad være med det, lad nuanceringen komme i svaret, i runden, i gruppen.
 6. Hold fast i den enkeltes svar og spørg uddybende ind.

På den måde gør du supervisionens format tydeligtenkelt og relevant.

Hvad er gode spørgsmål?

»Hmm (jeg vinder tænketid). Okay, er det dét vi skal tale om i dag?« jeg kiggede rundt på de store pupiller, og fik diskrete tilkendegivelser.

Jeg kunne have spurgt

 • hvad vil du særligt lytte efter at du selv eller andre siger?
 • hvem af de andre er det særligt vigtigt for dig at høre sige noget?
 • hvad er din forklaring på at det her er blevet en hemmelighed hos jer?
 • hvordan skal I efter i dag tale om den her hemmelighed

Men i dag?

»Okay, så vil jeg gerne have at I allesammen får sagt noget, derfor vi tager en runde, hvor jeg vil spørge jer om to ting:

 1. Hvad håber du, at der kan komme ud af at tale om det her?
 2. Hvad er vigtigt for dig at tale højt om nu?«

Runden

Hvis jeg havde kendt hemmeligheden kan det være, at jeg havde startet runden tættere på Frederikke. Men som det var, vendte jeg mig mod André:

»Vi starter hos dig, André, så kan vi køre hele vejen rundt til jer andre. Hvad håber du, at der kommer ud af at tale om det?«

Alle lyttede til André svare på det første spørgsmål og på at jeg interviewede ham, nervøse for hvornår det slap ud. Efter nogle minutter fortsatte jeg med det andet spørgsmål. Han fik knap ti minutter.

»Jeg vil bare sige lidt det samme som André«, sagde Bella, der sad ved siden af André, da hun fik præcis det samme spørgsmål og den samme tid.

Men hun gjorde det ikke: Hun supplerede i stedet, og det er en af rundens gevinster. Den lægger op til og gør det muligt at nuancere historien, det sker af sig selv, når det samme spørgsmål gentages og går rundt. Helt enkelt og mekanisk.

Det er praktisk omsat og’ets, tilføjelsens logik og fremgangsmåde fra filosoffen Gilles Deleuze.

Det viste sig senere, at med det hun sagde, lagde hun bolden op til Dan (som man som supervisor fornemmer undervejs, men først forstår bagefter).

Charlotte på den næste stol supplerede også, da jeg havde sagt tak til Bella og kigget over på hende. Jeg behøvede ikke at stille spørgsmålet igen (men jeg gjorde det alligevel), for det var helt tydeligt, hvad det var, der skulle ske.

Opgaven var enkel, og hun behøvede ikke at have hele svaret, for der var kolleger før hende og efter hende, der nuancerede.

Hun talte og talte om værdien i at de var så forskellige i teamet, og hendes insisteren burde have fortalt mig, hvor det bar hen.

Hvad var så hemmeligheden?

Da det blev Dans tur kunne han supplere ved at fortælle, hvad der var sket. Nu kunne det siges.

Frederikke var blevet ansat mod sine kollegers ønske. Deres leder havde kortsluttet ansættelsesprocessen og udenom ansættelsesudvalget ansat hende. Måden teamet efterfølgende behandlede Frederikke og hun behandlede teamet, havde bekræftet dem i at ansættelsen ganske rigtigt var en fejl og det havde selvfølgelig gjort ondt værre.

Jeg var lige ved at springe direkte derfra over til Frederikke, som sad længere henne i rækken, for at spørge hende om det var nyt for hende, hvordan det var at høre etc. I sidste øjeblik stoppede jeg, for så ville jeg have forrådt trygheden og tydeligheden i den faste runde. Det havde mere hørt sig til, hvis jeg ville lave en clement (den får du senere).

Så jeg stillede Dan et par uddybende spørgsmål og gik i stedet bare videre til Else med de samme to spørgsmål.

Da det blev Frederikkes tur kom hun selv ind på det.

Runde efter runde

Pause efter første runde.

En af dem, hvor der blev talt om mad, vejret eller facebook på en påfaldende let måde. Vi satte os igen, jeg startede en ny runde med spørgsmålene:

 • Hvad har været det vigtigste for dig at høre i dag?
 • Hvad holder du øje med det næste stykke tid for at vide, at I er på rette vej?
 • Sig een ting som I som team skal forpligte jer på at gøre herfra i dag.

Hvornår bruger du runden?

Runden er en god ide, når alle deler en aktie i sagen eller er sammen om at løse opgaven.

Når alle har følelser, engagement, ideer og historie i sagen, så kan du ikke sætte dem i et reflekterende team for at reflektere frit og uhildet – for så er de jo hildet!

Eller ligesom i Dans og Frederikkes teamsupervision, hvor alle har kontakt med de samme beboere eller et tværfagligt behandlingteam, hvor alle har de samme patienter.

Vi kan også skrue den et nøk op, at når medlemmerne i teamet er uenige eller ser på sagen forskelligt. Så giver rundens respiration ro og rytme til at reflektere.

Runden er dit redskab når teamet skal bevæge sig videre sammen, og I derfor skal høre alle og alle skal forpligte sig på den fælles retning.

Hvad skal man gøre med Frederikke, Dan, André og de andre?

Hvad skal supervision skal gøre for et team i deres situation?

Hvornår har du stået i sådan en opgave, og hvad gjorde du?

Del dine erfaringer med os andre i kommentarerne nedenunder – du ved: Insight is for sharing. Og læs så næste format om de reflekterende teams.

Tilmeld dig, og få tilsendt inspiration som den her direkte på mail.

screenshot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *