Du ligger under for en illlusion.

En idealforestilling om det gode forældreskab.

Den viser sig hver gang du prøver at få skilte forældre i høj, intens og langvarig konflikt  til at samarbejde og kommunikere bedre, til at være et forældrerteam, at være sammen om forældreskabet efter skilsmissen.

Og sandsynligvis er du endda bare med til at forværre konflikten, ved at skubbe forældrene ind i det rum mellem dem, den midte som er så betændt. Det mellemrum, som børnene lider i.

Ingen børn i midten

Sådan siger hollandske Justine van Lawick, psykolog og ingeniør (med Margreet Visser) bag det hyldede, hypede og overraskende succesfulde behandlingsprogram »No Kids In the Middle« i interviewet med Indsikt.com. (artiklen fortsætter under videoen)

Som det første hun gjorde den dag, efter jeg afbrød hendes morgenbuffet på Konventum til seminaret hos Nordic Interventions, satte hun sig klatøjet med ryggen til morgengryet og ansigtet mod kameraet.

I interviewet fortæller hun om, hvad især professionelle skal stoppe med at gøre, for at have held med at hjælpe skilte forældre i højkonflikt.

Justine van Lawick

Spoiler-alert: Det er ikke at møde dem med et krav om mere samarbejde og kommunikation. Det er de blevet afkrævet mange gange inden du møder dem, og bebrejdet når de ikke er lykkedes med det. Og det ser ikke rigtig ud til at hjælpe, vel (ellers ville det ikke være de fastlåste, langvarige, absurde forløb, som det er)?

Er du blevet mere nysgerrig? Så vær med, når Ben Furman og Jacob A. Cornett folder de løsningsfokuserede ideer ud på et nyt webinar med oplæg, demonstrationer og diskussioner med deltagerne. Skriv dig gratis op her – det er ikke bindende.

Jeg vil tilmeldes workshoppen

Hvem hjælper kommunikationstræning?

Mange forældre har god gavn af hjælp til at samarbejde og kommunikere, det medgiver Justine van Lawick gerne. De cirka 80 procent¹ som vi ikke behøver at være så bekymrede for, tager imod og bruger gode ideer fra forældrekurser, behandling og rådgivning.

Men for nogle af de 10-13 procent, som bliver betegnet »højkonflikt skilsmisser«, ser det ikke ud til at hjælpe. Det er de forældre, som er fanget i et paradoks gennem fem, seks, tolv, fjorten år lange konflikter.

De prøver at få eks-partneren ud af deres liv ved at:

  • Rejse sager igen og igen hos myndighederne eller retten.
  • Bebrejde den anden forælder for alt fra sengetider, forkert påklædning til barnet, for meget skæld-ud osv.
  • Holde tøj, barnevogne eller barnets legetøj tilbage fra den anden.
  • Manipulere børnene til at tale mod den anden forælder.
  • Tale grimt (som i grimt!) om den anden forælder til barnet.
  • Skænderier og slås.

Men paradokset er, at de dermed binder ekspartneren endnu tættere til sig.

Jo mere de slås for deres børn og for sig selv, jo mere tager børnene og de selv skade.

Parallelt forældreskab

De forældre drømmer om parallelt forældreskab, siger Justine van Lawick, en måde at være forældre, hvor de ikke behøver at have noget med hinanden at gøre.

Og du kan hjælpe dem med det for børnenes skyld, både når du møder dem som fagperson, familiemedlem eller som ven/inde. Du kan hjælpe dem til at arrangere måder, hvor beslutninger og informationer bliver sikret, uden at forældrene behøver at have noget med hinanden at gøre.

Hjælpe dem til endelig at blive skilt ad.

Men det kræver at du slipper illusionen. Du må slippe idealforestillingen – misforstået og malplaceret som det kan være for de her par – om at et fælles forældreskab uanset skilsmissen er det bedste.

Justine van Lawick fortæller, hvordan du gør.

Skal vi sende dig en mail, når der er nye artikler og interviews som den her?

Ja, send inspiration til mig


¹Tal fra Børns vilkår og Egmont-fondets rapport fra 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *